VIDLJIVE POSLJEDICE ŠIRENJA EPIDEMIJE KORANA VIRUSA

Još uvijek pod dojmom otkazivanja najveće turističke burze – ITB Berlin, nastojimo sagledati nastalo stanje. ITB se otkazuje prvi puta u svojoj 45 godišnjoj tradiciji. Isto se dogodilo i sa Salonom automobila u Genevi. I ta najznačajnija priredba automobilske industrije otkazana je prvi puta u svom 79 godišnjem postojanju.

Ne ulazeći u medicinski dio fenomena korona virusa, ono što vidimo je veliki oprez i velika razina sigurnosti koji se uvode zbog bojazni od širenja epidemije. ITB je otkazan jer uprava burze nije mogla garantirati lokalnim vlastima da će u potpunosti kontrolirati sve posjetitelje i izolirati sve zaražene.

Preporuke zdravstvenih vlasti idu u smjeru izbjegavanja masovnijih okupljanja. Odgađaju se sve manifestacije koje privlače veći broj sudionika. Države uvode epidemiološku kontrolu putnika na granici. Uspostavljaju se karantene i izolirani odjeli u bolnicama. Izolacija se uspostavlja i u zatvorenim prostorima u kojima ima oboljelih.

Što to praktično znači za turizam ?

Problemi na velikim brodovima i u velikim hotelima

Primjer velikih kruzera na kojima su bile zaražene osobe pa su zbog toga svi putnici morali ostati 15 dana na brodu bez mogućnosti izlaska na kopno, govori o nepovoljnoj situaciji organiziranog putovanja u velikim grupama.

Slična situacija se dogodila i u velikom hotelu na Tenerifama gdje su stotine turista zadržane u izoilaciji u hotelu nakon dijagnosticiranja korona virusa kod jednog hospitaliziranog turista.

I jedna i druga situacija su vrlo neugodne i sigurno imaju utjecaj kod rezervacije putovanja.

Kontrola na granici

Države EUa i drugih zemalja koordinirano uspostavljaju epidemiološku kontrolu ulaznih putnika na državnim granicam, u zračnim lukama, lukama na moru i kopnenim vodama, na kopnenim granicama. Putnici koji dolaze iz regija i gradova sa identificiranim slučajevima zaraženih od korona virusa, dužni su se javiti dežurnom epidemiologu u mjestu u koje putuju radi daljnje obrade i promatranja. To znači da na ulazu u Hrvatsku, npr, putnik iz Lombardije ima poseban tretman i može završiti u karanteni. Ali isto tako i austrijski putnik kada se vraća u svoju zemlju a boravio je u nekom od hrvatskih gradova sa potvrđenim nalazima zaraženih sa korona virusom, može proći istu proceduru u svojoj zemlji. To zapravo nitko ne želi.

MAIS segment prvi na udaru

Grupna studijska putovanja, kongresi, manifestacije, prvi su oblici turističkih putovanja koji su doživjeli strmoglavi pad prometa. Slijedeći pad očekuje kružna brodska putovanja ali i avioprijevoz, autobusni prijevoz, zbog svega naprijed navedenog.

Trenutne posljedice na hrvatski turizam

Cijela predsezona koja je već u tijeku i završava u lipnju, biti će sigurno mnogo lošija od očekivanja. Strah od nepoznatog, dokle god se ne pojavi dostupno, učinkovito, verificirano cjepivo, kočiti će putovanja. Dodatni učinak imaju i posljedice zaraze na osobe zrelije dobi koje su i glavni putnici na aranžmanima predsezone, van termina školskih ferija. Za sada, glavna turistička sezona nije dovedena u pitanje ali rezervacije su stale. Očekuje se da će se pojačati potražnja od trenutka kada bude broj oboljelih u padu i cijepivo dostupno.

Posljedice na ukupno gospodarstvo

Da se ne bismo zavaravali, neće samo turizam trpjeti posljedice epidemije korona virusa. Gotovo svi sektori će imati problema, neki prije, neki kasnije. Ne treba smetnuti s uma da se u Kini, koja je najteže pogođena epidemijom, proizvodi 25% svjetskih potrošnih dobara. Također, pad gospodarskih aktivnosti u jednome sektoru prelijeva se zbog slabljenja kupovne moći u drugi sektor.

“Karte se na novo miješaju”

Čini mi se da će ova situacija ostaviti dublji trag u globalnoj ekonomiji. Jedna od otkrivenih opasnosti je velika međuzavisnost globalizirane proizvodnje. S toga će, vjerujem, neke zemlje težiti osigurati samodostatnost u proizvodnji određenih dobara od vitalnog značaja nacionalne, lokalne ekonomije u slijedećem rezdoblju. Jer da se u potpunosti suspendira promet robama, Hrvatska bi, na primjer imala velikih problema sa opskrbom potrebnim dobrima.Tako se otvaraju brojna pitanja koja traže odgovorno sagledavanje posljedica ove krize.
Korona virus je, čini mi se, na novo “zamiješao karte” globalne ekonomije.
nedopinezic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *