PAUŠALNI POREZ NA DOHODAK

ZA IZNAJMLJIVAČE STANOVA, SOBA I POSTELJA PUTNICIMA I TURISTIMA I ORGANIZATORE KAMPOVA I /ILI KAMP ODMORIŠTA TE SMJEŠTAJNIH JEDINICA U OBJEKTIMA ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ

Već znamo da odluku o visini paušalnog poreza na dohodak donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Znamo da je propisani raspon ovog poreza od 150,00 do 1.500,00 kn po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu.

Znamo također da se ovome porezu pribraja i prirez porezu na dohodak u onim JLS gdje takav prirez postoji.

Godišnji se paušalni porez plaća na rate, tromjesečno.

Porezno se rješenje izdaje sa 1.1. tekuće godine za istu godinu.

Ako se odjavi smještaj u tijeku godine, izdaje se novo rješenje za tromjesječja u kojima je rješenje još bilo na snazi.

O ostalim odredbama drugom prilikom.

KLJUČNO PITANJE

Da li moram platiti prvu ratu paušalnog poreza na dohodak koja mi po rješenju Porezne uprave dospijeva 31. 3. ?

Moja preporuka je da se ne plaća. Hrvatska se nalazi u izvanrednim okolnostima, kao i cijeli svijet zbog pandemije zarazne bolesti covid 19. Iz tog razloga Vlada Republike Hrvatske već je donijela niz mjera za spašavanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti realnog sektora. Jedna od tih mjera se odnosi i na odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit. Obzirom da je mehanizam donošenja odluka za kategoriju paušalnog poreza na dohodak od iznajmljivanja i organiziranja smještaja turistima složeniji i uključuje predstavnička tijela JLS, Vladu RH, Poreznu upravu, jasne odluke još nema. Međutim PREPORUČAM, što ću i osbno učiniti, da se rata paušalnog poreza na dohodak koja dospijeva 31.3. o.g. NE PLATI.

OBUSTAVLJANJE OVRHA

U istom paketu mjera Vlada RH je donijela odluku i o obustavljanju OVRHA u slijedeća 3+3 mjeseca. Tom se mjerom prevenira moguće aktiviranje mehanizma ovrhe za ne plaćene rate fiskalnih obveza. Dakle ne trebate se bojati posljedica ako ne platite ovu ratu paušalnog poreza na dohodak.

DALJNJE MJERE

Sukladno razvoju situacije, pored provođenja dosadašnjih mjera Vlade RH, donositi će se i nove mjere. Jedna od njih bi mogla biti, u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave, donošenje odluke o djelomičnom ili potpunom oslobađanju od obaveze plaćanja paušalnog poreza na dohodak za „iznajmljivače“. Odluka će ovisiti o tome da li će biti moguće poslovati barem u dijelu turističke sezone ili ne. Pratite informacije.

nedopinezic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *