Njemačka ovih dana odlučuje o produljenju zatvaranja do konca ožujka

 

Nijemci su umorni od zatvaranja

Kako prenosi Die Welt u Njemačkoj opada podrška građana protuepidemijskim mjerama vlasti. Potpuno očekivano, iscrpljujuće, dugotrajno zatvaranje stvara nezadovoljstvo bez obzira na svijest o opasnosti. Nakon podrške mjerama od 73% u rujnu, 69% u studenom, sada je ta podrška koncem veljače pala na 63% . Nijemci su disciplinirani pa njih čak 95% ispitanih potvrđuje pridržavanje mjera. Izuzetak su mladi od 18 do 25 godina gdje svaki osmi ispitanik potvrđuje da se ne pridržava mjera.

Trgovci gube strpljenje

Postojeće mjere su na snazi do 7. ožujka a u srijedu 3. ožujka će se kancelarka Angela Merkel sastati video konferencijom s pokrajinskim premijerima radi odluke o daljnjem zatvaranju ili postupnom popuštanju.
Političari su se našli i teškoj dilemi. S jedne strane su sve glasniji zahtjevi za otvaranje a s druge strane vlada strah od trećeg vala.
Sadašnje stanje je takvo da su u većini pokrajina otvorene samo trgovine za osnovne namirnice (supermarketi, benzinske stanice, drogerije, apoteke…). Od danas mogu ponovo radit i frizeri. U većini saveznih država se nastava odvija u školama ali s proređenim razredima i mogućnošću da roditelji zadrže djecu kod kuće ako to žele. I dalje su zabranjena okupljanja i u privatnim stanovima. Moguć je susret s najviše jednom osobom koja nije član domaćinstva.
Prema provedenoj anketi Udruženja trgovaca Njemačke, čak četvrtina trgovaca odjećom planira sudskim putem iznuditi dozvolu za rad.

Medicinska struka poziva na produljenje zatvaranja

Ministar zdravlja Jens Spahn upozorava na potrebu najvećeg mogućeg opreza. Udruženje medicinskog osoblja intenzivne njege zahtjeva produženje strogih mjera do kraja ožujka.
Brojke im daju za pravo. Posljednjih dana dnevni broj novih zaraza dostiže brojku od osam tisuća.
Udruženje medicinskog osoblja intenzivne njege traži da se lockdown produži do kraja ožujka. Posljednjih dana u Njemačkoj ponovo raste broj novih zaraza – oko osam tisuća dnevno, u tjednom prosjeku.
Prema mišljenju Christiana Drostena, vodećeg savjetnika njemačkih vlasti među virolozima, to je početak novog, trećeg vala epidemije u Njemačkoj.

Dobra je vijest da opada broj zaraza kod ljudi starijih od 80 godina, pogotovo u domovima za starije kao i broj smrtnih slučajeva. To su pojave koje su posljedica procijepljenosti najranjivije skupine stanovništva.

Masovnije cijepljenje stanovništva bit će moguće tek u travnju i plan je da se do ljeta cijepe svi koji to žele. Već kroz koji dan trebali bi biti masovno dostupni brzi testovi na korona virus. Iako ovi testovi nisu toliko pouzdani kao PCR testovi, njihova masovna primjena znatno pomaže u ranom otkrivanju zaraženih.

Inače 69% Nijemaca je izrazilo želju za cijepljenjem.

N.P. (dw,welt, faz, dpa, divi)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *