Mala škola o suvremenim trendovima u turizmu 4

Značaj obiteljskog smještaja i perspektiva

Koliko radnih mjesta otvara obiteljski  smještaj ?

Generiranim prihodom obiteljski smještaj stvara 208.000 radnih mjesta (bruto plaća 1.000 eura x 12  mjeseci) u raznim djelatnostima koje „prate”  obiteljski smještaj. Na prosječnih 7 postelja po domaćinstvu potreban  rad iznosi 16 sati dnevno, odnosno 112 sati tjedno.To izravno angažira 2 osobe po domaćinstvu u  periodu od 70 dana što donosi dodatnih 174.000  sezonskih radnih mjesta.

Boravišna pristojba, članarina i  porez na dohodak

2018.godine hrvatski su građani temeljem svoje privatne imovine i njenog stavljanja u funkciju općeg dobra, u državni proračun uplatili 180 milijuna kuna poreza na dohodak. Isto  toliko (180 milijuna kuna) su uplatiti u sustav  Hrvatske turističke zajednice kao i dodatnih 60 milijuna kuna turističke članarine.

Međutim jedino obiteljski smještaj nema svojih  predstavnika u tijelima vijeća turističkih zajednica na  svim razinama, od općina do HTZa.(Nema zakonske  obaveze). Oni koji najviše doprinose dohotku sustava  turističkih zajednica isključeni su iz sustava  upravljanja tim sredstvima.(Čast izuzecima.)

Budućnost obiteljskog smještaja

Na svjetskoj, europskoj razini i na razini Hrvatske, potražnja za  obiteljskim smještajem raste. Najveći poticaj rastu dale su OTA platforme. Danas postoje na deseci “P2P connectors„:wimdu, 9flats.com, housetrip,flipkey, tripadvisor, homeaway, vrbo, booking.com,roomorama, travelmob, stopsleepgo,interhome, vaycayhero, bedycasa, waytostay, weneedavacation, perfectplaces.com, homestay.com, vacationrentalpeople.com, migoa…

Ponuda postaje sve više personalizirana, nove platforme imaju  konfiguraciju “facebooka” gdje ponuditelji smještaja na vrlo  jednostavan način mogu predstaviti sebe, svoj posao, hobi, svoj  smještaj, novitete za vidjeti, doživjeti u destinaciji.

Airbnb – postavio nove standarde

*„Pronađite smještaj na Airbnbu“.“Otkrijte čitave domove i privatne sobe idealne za svako  putovanje“. „Domaćini s 5 zvjezdica“.“Svježe ispeglana posteljina i preporuke za najbolji  brunch u gradu… samo su dio gostoprimstva koje će vam  pružiti naši lokalni domaćini.“ Postavljeni su globalni standardi ugošćivanja. Gosti nakon svake rezervacije pišu recenziju domaćinu. „Svaki naš domaćin u kontinuitetu mora zadovoljavati  minimalnu ocjenu i standarde ugošćivanja da bi mogao  oglašavati smještaj na Airbnbu.“

*Airbnb

Hoteli, kampovi i short stay rentals

Gledajući distribuciju turističkog prometa u Europi  2016., hoteli i sličan smještaj su bili najpopularniji (65%),  slijede ih “short-stay accommodation (22%),i na trećem  su mjestu kampovi sa udjelom u turističkom prometu od  13 %. Na svjetskoj razini hoteli imaju udio od 30% Situacija je različita od zemlje do zemlje. Na Cipru i  Malti hoteli uzimaju gotovo 100% prometa. U Danskoj, Luxembourgu, Francuskoj i Švedskoj udio  prometa u kampovima je više nego dvostruko veći od  prosjeka u EU”.

*Eustat, izvor

Potražnja za hotelskim krevetima

Barcelona je i dalje raste po stopi zauzetosti hotelskog  kapaciteta i očekuje se u ovoj godini prestizanje 77,9%. Dublin je već 2016. dosegnuo stopu od 83%, London 82%. U 2016, the Average Daily Rate (ADR) u Europi rastao je 1.5% na 111.77€. Geneva, Zurich i Paris postižu najviše cijene. Paris (229€), London (164€), Rome (148.2€), Barcelona  (141.6€), Dublin (138.1€), Milan (137.9€), Amsterdam  (137.5€) ,Frankfurt (127.4€)

Prognoza ADR je iznad 120€ u 2018 / 2019…

*Hotelzone, izvor

Hotelske hit destinacije su

Španjolska, Portugal, Grčka, Irska ,veliki gradovi. U Berlinu ce se u slijedeće dvije godine broj hotelskih soba povećati za 3.700. U Londonu se upravo otvara 8.000 novih hotelskih soba. U Budimpešti se u ovoj godini otvaraju novih 2.600  hotelskih soba.

*Hotelzone, izvor

Za kojim će vrstama smještaja rasti  potražnja u Hrvatskoj ?

U gradovima će se sve više tražiti B&B, “alternativni hoteli”, neka vrsta “mješanca” između hotela i hostela ali  i stanovi. U ruralnom području se sve više traže kuće za odmor, polako se pojačava potražnja za malim kampovima,  kamp odmorištima. Pansioni su interesantni kao  alternativa hotelima. Mali obiteljski hoteli – luksuzni  hoteli imaju svoju publiku koja je vezana uz gourmet scenu i personaliziranu uslugu. U kupališnim mjestima i dalje će se pojačano tražiti  apartmani u sezoni kupanja i masovnih godišnjih  odmora  a van špice sezone kupanja sve će se više tražiti specijalizirani smještaj popout bike &bed  smještaj, pet friendly smještaj, wellness smještaj …

U kojim vrstama smještaja će padati a  u kojima rasti cijene?

Na cijene utječe više faktora ali najviše količina  ponuđenih proizvoda ili usluga istih ili vrlo sličnih  karakteristika kao i masovnost potražnje za takvim  proizvodom ili uslugom. Prosječan apartmanski smještaj najviše je na udaru  sezonskih oscilacija cijena, cijene mogu varirati čak u  odnosu 1 / 3 (120 eura u vrhu potražnje – 40 eura u  periodu niske potražnje). Bolje opremljeni apartmani lakše će privući potražnju a  tek onda i povisiti cijenu. Bolju cijenu i stabilniju potražnju osigurati će specijalizacija smještaja (bike  friendly, pet friendly, smještaj bez barijera …) 

Pad nakon uspona

U prosjeku svakih se deset godina mijenja “moda”, standard. Sjećamo se nekadašnjih “A” kategorija, jedno kupatilo na dvije sobe i umivaonik sa hladnom vodom u sobi.  Nakon toga dolazi era apartmana. Sada smo u eri kuća za odmor. „Vraćaju se“ sobe ali u kombinaciji sa doručkom i naravno kupatilom. Visoki standardi estetike, higijene, zone opuštanja,  kontakt s prirodom, dobro domaćinstvo, autentičan  doživljaj…to je uvijek „u modi“.

Nastavlja se …

nedopinezic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *