ITB Berlin 2019. 1

ITB Berlin i ove godine potvrđuje svoju vodeću poziciju u svijetu kao najveća turistička burza i najveći kongres turizma.

SPOREDNE TEME POSTALE SU GLAVNE

Glavne teme ovogodišnjeg ITBa, došle su zapravo iz „backstagea“ izravno pod reflektore pozornice. Najveća opasnost za turizam dolazi iz istog izvora koji prijeti opstanku života na planeti. Prekomjerno iskorištavanje fosilnih goriva kreiralo je rastuću opasnost za čovječanstvo – CO2 i plastiku.

CO2 PRIJETNJA

Emisije CO2 pored stvaranja „efekta staklenika“, zbog čega se povećava prosječna temperatura na zemlji i pridonosi sve razornijim klimatskim ekstremima, također pridonosi i „zakiseljavanju“ oceana. Takva kemijska reakcija  CO2 i morske vode već sada uništava morske mikroorganizme. Zatopljavanje mora i kiselost su već do sada uništili gotovo polovicu koraljnih grebena u oceanima. Koraljni grebeni su svojevrsni „inkubatori“ života u moru. Ako oni nestanu jasno je što slijedi.

PLASTIC NIJE FANTASTIC

Drugi produkt fosilnih goriva koji razara život na zemlji je – plastika. Oceanima već  plutaju „kontinenti“ plastičnog otpada. Plastični se otpad razgrađuje u sitne – nano čestice koje dospijevaju u krvotok živih organizama. Plastika nas truje a da toga nismo niti svjesni. Predviđa se da bi 2050. godine u moru moglo biti više plastike nego riba.

RONJENJE PRVO NA UDARU

Ronjenje uz odumiruće koraljne grebene nije zabavno kao ni ronjenje kroz masu plastičnog otpada. Zbog toga jedna za drugom „otpadaju“ do nedavno vrlo atraktivne turističke destinacije.

DRUŠTVENO ODGOVORAN I ODRŽIV TURIZAM

Ova fraza već pomalo zvuči „otrcano“ ali ljudi su sve osjetljiviji na ekološka pitanja. Putnici-turisti ,iako svojim putovanjima i sami doprinose problemu, ipak su sve više svjesni nužnosti promjene u ponašanju prema okolišu. Čini se da će „zeleni“ turizam postati jedini mogući turizam puno brže nego što smo mislili…

Iz Berlina

Nedopinezic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *