Zašto su lokalni izbori važni za razvoj turizma ?

Lokalni izbori i turizam

Upravo je prošlo vrijeme lokalnih izbora, vrijeme kada građani –stanovnici općine, grada i županije i građani – turistički mikropoduzetnici, članovi turističke zajednice odlučuju. Važnost lokalnih izbora je nepravedno podcijenjena u odnosu na „velike“ ,parlamentarne izbore. Dapače, ovi „mali“ izbori su nam životno važniji, na njima kao birači imamo najveći utjecaj.

O čemu odlučuje naš glas, glas naših ukućana i prijatelja, cijele naše zajednice?

Prije svega mi biramo čelne ljude naše lokalne zajednice, načelnika,gradonačelnika župana, članove općinskih i gradskih vijeća, županijske skupštine. To su mjesta na kojima se odlučuje o cijenama komunalnih naknada i usluga, o obuhvatu i namjeni prostornih planova, o načinu upravljanja javnim površinama, o infrastrukturnim i društvenim projektima i mnogim malim stvarima koje život znače. Na lokalnim izborima biramo i predsjednike turističkih zajednica općina, gradova i županija. Predsjednik je najviše tijelo turističke zajednice i ima veliki utjecaj na rad turističkog vijeća i skupštine turističke zajednice.

Da li smo zadovoljni komunalnim standardom u kojega spada i javni prijevoz? Da li smatramo da su cijene komunalnih usluga poput vode, odvoza smeća i slično korektne? Da li su komunalne naknade i porezi na potrošnju kod ugostitelja te prirezi pravedni? Da li su nam  grad, općina čisti ? Kako županija vodi brigu o mikropoduzetnicima? Da li turistička zajednica razvija destinacijsku ponudu, upravlja destinacijom? Ova i slična pitanja su ona prava pitanja na temelju kojih propitujemo funkcionalnost čelništva lokalne samouprave i turističke zajednice. U ovim pitanjima nema politike, lijevih i desnih, ovdje se propituje efikasnost i sposobnost istaknutih pojedinaca u vođenju lokalne zajednice. Što su do sada napravili? Kakva dostignuća stoje iza njih?

Vlast obnašaju oni koji su dobili vrlo mali postotak od ukupno mogućih glasova

Ni sami nismo svjesni koliko svojim glasom utječemo na rješavanje nekih problema o kojima smo inače spremni debatirati sa svim i svakim; pisati dopise na sve moguće adrese a zapravo rješenje leži u izboru ljudi zaduženih za komunalnu problematiku.

Na što treba obratiti pozornost pri biranju čelnika općina, gradova i županija ? Umjesto na „boju dresa“, pažnju treba usmjeriti na „rad nogu“, odnosno umjesto ideološke obojenosti bilo bi dobro obratiti pozornost na učinkovitost djelovanja. Obećanja su samo obećanja, a pravi  kandidati trebaju predstaviti ostvarene projekte. Male ili velike, privatne ili društvene. Umjesto javnih prepucavanja, izborna kampanja treba poticati javno nadmetanje.

Turistički promet cijele zemlje počiva na turističkoj ponudi svake jedinice lokalne samouprave u kojoj se razvija turizam. O ukupnoj turističkoj infrastrukturi, o razvoju ponude ovisi i atraktivnost destinacije. Gosti ne putuju (osim organiziranih grupa s posebnim programom i posebnosti nekih hotela) zbog smještaja. Gosti putuju zbog doživljaja, zbog posebnih motiva,na neku destinaciju. U kreiranju turističke privlačnosti presudnu ulogu ima načelnik, gradonačelnik,župan koji upravlja i lokalnom samoupravom i turističkom zajednicom na prostoru kojega gost doživljava kao turističku destinaciju.

Jesmo li propustili (još jednu) priliku ?

Važno je izaći na izbore i birati predsjednika turističke zajednice općine, grada županije i čelnika lokalne samouprave. To je ujedno i najpravedniji, najdemokratičniji, izbor predsjednika turističke zajednice. Ja kao angažirani građanin imam priliku jedan dan učetiri godini odlučiti kome ću dati svoj glas, svoje povjerenje. Nakon izbora dolazi pitanje  – što sam ja učinio za svoju zajednicu?  Novu priliku za ovakav angažman čekat ćemo do novih izbora. Jesmo li svjesni da u konačnici sami kreiramo svoju budućnost, da sami stvaramo ugled svoje zajednice kao turističke destinacije? Nakon izbora prihvaćamo novo / staro stanje stvari i s time živimo iduće četiri godine.

Narod ima vlast kakvu zaslužuje“, turistička zajednica ima predsjednika kojega su izabrali građani. To je istina s kojom se moramo suočiti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *