POSTUPANJE DOMAĆINA I GOSTA U SITUACIJI PANDEMIJE KORONAVIRUSA

KORONAVIRUS  I ODGOVORNOST

Prof. Dr. Hans-Josef Vogel, pravnik iz ureda BEITEN BURKHARDT na virtualnoj ITB konferenciji objasnio je koje sve odgovornosti vezane uz koronavirus stoje na putu organiziranog turističkog putovanja.

Prema njemačkim pravnim normama putnik ima pravo na povrat novca ako je u tijeku putovanja došlo do situacije koja protivno njegovoj volji onemogućuje da dođe do hotela. To se upravo događa proglašavanjem cijelih regija, čak i država karantenom. Putnik traži povrat novca od agencije, agencija će tražiti povrat od hotela. Međutim nisu u svim EU državama na jedanak način regulirana prava putnika. To stvara dodatne probleme u realizaciji putovanja. Različite su vanredne situacije do kojih je došlo  u tijeku rezervacije a prije samog polaska na put. Nekima se, pak događa promjena situacijie za vrijeme trajanja putovanja.

SITUACIJA U HOTELU

Dodatna pitanja se postavljaju u slučaju kada gost uđe u hotel ali zbog bolesti nekog drugog gosta ili člana osoblja hotela bude prisiljen produžiti boravak u karanteni. Pitanje je tko tada snosi trošak produženog boravka i povratka ? Naravno tu su i troškovi refundacije izgubljenih radnih dana.

Sa druge pak strane imamo osoblje hotela kojemu također može biti zdravlje ugroženo od nekog gosta sa inkubiranim virusom.

ODNOS DOMAĆINA I GOSTA KOD EPIDEMIJE

Veliki su rizici organiziranih putovanja u ovim okolnostima kada se stanje mijenja iz dana u dan. Međutim i individualna putovanja su rizična. To potvrđuje i najnoviji slučaj na Cresu.

Ondje je u jednoj obiteljskoj kući, u nekmomercijalnom obiteljskom smještaju,boravio talijanski turist za kojega se po povratku u Italiju utvrdilo da je zaražen koronavirusom.  Na žalost razmjena podataka među službama  dviju držva ovdje je zakazala.  Na sreću turist je tu informaciju javio svojim domaćinima, prijateljima s kojima se družio. Zbog toga su dvije obitelji u tom mjest na Cresu u izolaciji. Uzeti su im brisevi i dati na analizu. I ovdje bi se moglo dogoditi da cijelo mjesto bude u karanteni. Kako su mogli znati da li je talijanski turist zaražen ? Hoće li turisti morati pri dolasku dokazivati da su negativni na koronavirus ? Kako se ponašati ako gost to odbije ? Kako zaštititi sebe i obitelj od zaraze ? Kako komunicirati sa gostima ? Kako pospremati, čistiti smještaj ? To su sve otvorena pitanja koja „lebde u zraku“. Ista pitanja postavljaju i ugostitelji. Kako se postaviti kod dolaska gosta u lokal ? Da li smanjiti broj sjedećih mjesta, stolove postaviti na većoj udaljenosti ? Kako zaštititi kontaktno osoblje ?

I sada postoji promet putnika, do duše u malom opsegu, ali mi ne znamo povijest kretanja tih putnika u protekla tri, četiri mjeseca. Sada zaista svatko može biti prijenosnik koronavirusa.

KOMUNIKACIJA DO SVAKOG IZNAJMLJIVAČA

Ovoga trenutka imamo perviše otvorenih pitanja bez odgovora. Turističke vlasti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti komuniciranja sa svakim pojedinim pružateljem usluga u turizmu. Što se smještajnog dijela tiče, mogli bi koristiti još neiskorištenu mogućnost komuniciranja putem platforme „e visitor“. Na isti način kao što šalju zaduženja za turističku pristojbu, mogu slati i informacije i naputke vezane uz epidemiju koronavirusa na dnevnoj bazi.

Nedopinezic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *